Over

Over mij


Mijn naam is Paul Pouls, ik ben geboren in 1972 en getogen in het Nederlandse Midden Limburg. Om precies te zijn in Roggel. Hier is ook Rochelle Coffee formeel gevestigd, dat ik in 2012 oprichtte.

Mijn carrière begint als kleine ondernemer in de agrarische sector. Als mijn vader onverwacht komt te overlijden, neem ik zijn tuinbouwbedrijf over, een plantenkwekerij. Na zeven jaar draag ik het bedrijf over aan m’n broer, die nu nog altijd een tuinbouwbedrijf heeft. Ik maak de overstap naar de makelaardij, een branche waarin ik nu nog steeds met veel plezier aan het werk ben als makelaar/taxateur. De affiniteit met boeren blijft en ook het natuurlijke (groene) product laat me al die jaren niet los.

Fascinatie voor koffie

Tijdens een rondreis door New Zealand begint voor mij het bewust genieten van een kop goede koffie. Ik vond koffie altijd wel lekker, maar hier leer ik echt genieten van een goede latte die met zorg en toewijding is bereid. In New Zealand wordt echt aandacht besteed aan het zetten van een goede en lekkere kop koffie. Op elke straathoek, in welk klein dorp dan ook, ook al is het in een mobiele stand. De smaakbeleving en het ongeëvenaarde genot wordt op dat moment in m’n geheugen geëtst.

Overweldigend

In 2011 ben ik op zoek naar een passend cadeau voor een goede vriend en per toeval kom ik uit bij een kleine koffiebranderij. Meteen geeft de eigenaresse me een enthousiaste rondleiding en ik krijg uitgebreide uitleg over het brandproces. Het volgende ogenblik opent ze zo`n dertig bakken vers gebrande koffie... een moment dat ik niet snel meer zal vergeten. Het palet aan geuren en aroma's die uit de bakken opstijgt is intens, lekker en verrassend. Vleugjes citroen en banaan dringen mijn neus binnen, samen met die van cacao en vanille. Deze overweldigende indruk laat me niet meer los. Het is dit moment waarop mijn fascinatie voor koffie ontstaat.

Koffieoloog

Ik besluit op zoek te gaan naar meer en professionele informatie over koffie. Daarom volg ik in Mannheim de opleiding tot coffeologist, of in goed Nederlands koffieoloog,. Tijdens deze opleiding, verzorgd door een van de grootste koffie-connaisseurs, leer ik alles over koffie branden, zetten, proeven, eigenlijk over alles wat met koffie te maken heeft. Ik rond deze opleiding met goed gevolg af en mag me daarom officieel koffieoloog noemen, een titel waar ik trots op ben! Vervolgens volg ik nog een training koffie branden om de kennis extra uit te breiden.

Rochelle Coffee

Dan komt alles samen: mijn passie voor koffie, mijn affiniteit met de agrarische sector en het ondernemerschap. Voor mij is het duidelijk: ik wil me inzetten voor de boeren die met hart en ziel hun koffie`s verbouwen. Ze doen dit met ongekend vakmanschap en eeuwenoude kennis die van generatie op generatie is overgedragen. Juiste ook kleine koffieboeren hebben naar mijn mening ook recht op een goed bestaan. Dit zal me later eens te meer duidelijk worden tijdens een koffiereis naar Colombia, wanneer ik kennis maak met verschillende kleine koffieboeren.  

Dit resulteert in 2012 in de oprichting van Rochelle Coffee. Met als doel te bemiddelen in bijzondere gebrande koffie’s, afkomstig van kleine of grotere koffieboeren. In elk geval koffie met een sociaal karakter. Rochelle Coffee werkt samen met partner`s die direct betrokken zijn bij het productieproces van koffie en die rechtstreeks contact hebben met de koffieboeren. Alleen op die manier kan er inzicht zijn in het productieproces, de kwaliteit van de koffie en de financiële afdracht aan de boeren.
Share by: