Groene koffie is de naam voor ongebrande, gedroogde koffiebonen, de zaden van de bes van de koffieplant. Als de vruchten zijn geplukt, vindt een eerste selectie plaats, want alleen de rijpe vruchten worden verder verwerkt.
Wassing
De manier waarop de koffiebes wordt verwerkt heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. Er zijn verschillende manieren om de koffiebes te verwerken:
- naturals: de koffiebessen worden eerst gedroogd, met de zaden er nog in, en pas als ze gedroogd zijn wordt het vruchtvlees van de bonen verwijderd;
- pulped natural: het vruchtvlees wordt machinaal verwijderd en de bonen worden gedroogd met restanten van het vruchtvlees nog aanwezig;
- semi-washed: het vruchtvlees wordt machinaal en door wrijving verwijderd, waarna de bonen worden gedroogd;
- fully washed: het vruchtvlees wordt volledig van de bonen verwijderd, eerst machinaal en vervolgens door de bonen gedurende 72 uur in fermentatietanks te wassen.
Na het drogingsproces worden de bonen gecontroleerd en geselecteerd op kwaliteit. Pas dan is de groene koffie gereed om verpakt en verhandeld te worden.
Doordat wij de lokale exporteur en zelfs de koffieboeren bij wie wij onze koffie’s inkopen kennen, weten we exact op welke plantage de bonen die wij verhandelen zijn geoogst. Daardoor kunnen we het echte verhaal achter elke partij koffiebonen vertellen. Dat maakt onze koffie’s uniek en exclusief!