Koffie's

Koffies


Onderstaand een opsomming van de bij Rochelle Coffee verkrijgbare koffie's. Elke koffie heeft zijn eigen smaak, karakter en ook eigen verhaal. Een kleine tour in de wereld van koffiesoorten.

Vampiro

Deze koffie is een zoete, stevige en evenwichtige koffie met aroma`s van rode vruchten, chocolade en rijpe mandarijn. De koffie is een mix van de variëteit Castillo en Caturra, semi-washed en deels zongedroogd. Geschikt als filter en espresso.

Deze 100 % biologische koffie dankt zijn naam aan de vleermuizen die boven de goed afgeschermde koffie de nacht doorbrengen in de bodega op finca El Cocondo in Titiribi. Dit is de enige gecertificeerde puur organische koffie in heel Antioquia. Luis Emilio Vélez, huisarts en koffieboer, laat deze Colombiaanse koffie groeien op de schaduwrijke hellingen in de Andes.

Finca El Cocondo is aangelegd zonder de originele bebossing aan te tasten. Mijn bezoek aan de plantage voelt als een wandeling door bos op de steile hellingen van het Andesgebergte. Luis Emilio Vélez heeft een ecologisch wandelpad over zijn terrein aangelegd, dat je langs zijn verschillende soorten koffiestruiken leidt en dat onderweg langs een klein watervalletje voert. Al het organisch materiaal wordt hergebruikt op de farm. Er worden géén kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Montenegro

Deze wat lichtere koffie toont aroma`s van fruit, groene appel, karamel, honing, chocolade en mango. Deze semi washed Caturra, is geschikt voor filter chemex en espresso, wordt verbouwd op een hoogte van maar liefst 1750 tot 2100 meter. Hier kan de zon goed zijn werk doen. Op deze hoogte is het wat koeler waardoor de koffiestruiken niet verbranden in de volle zon. 

Finca Montenegro is een medium grote plantage en ligt vastgeplakt op de super steile hellingen van de bergen die Ciudad Bolivar scheiden van Salgar. In het kleine gehucht Alfonso Lopéz is Sergio Tobón, de eigenaar. Vroeger was hij advocaat. Nu richt hij zijn aandacht volledig op het milieuvriendelijk telen van koffie. Zijn koffie is gecertificeerd door Rainforest Alliance, UTZ en 4C. Zijn finca is 140 ha. Op 60 ha. doet hij aan herbebossing met verschillende soorten bos, Eucalyptus, bamboe, Ceder en verschillende inheemse soorten.

De hellingen op deze finca zijn zo stijl dat inspectie van de plantage alleen goed kan per muilezel. Koffies op deze hellingen moeten daarom ook, net als op alle andere hellingen van de Andes in Colombia, met de hand worden geplukt. 

Quinchia

Deze koffie is een single origen uit de regio Risaralda. Variëteit 100% caturra van een twintigtal kleine boeren die samen in de Asociación de cafeteros APECAFEQ zitten. De koffie is erg fruitig, bijzonder zoet met aroma`s van geurige bloemen en karamel. Prima voor o.a. Chemex, French Press.

Quinchía is de armste gemeente van het departement Risaralda. Hier wisselen koffievelden, bananenplantages en suikerrietvelden elkaar af. Helaas wordt de regio door de komst van goudmijnen bedreigd. Tot een jaar of acht geleden heerste hier de guerrilla. Veel eigenaren van de finca`s konden hun bedrijf jarenlang niet bewonen. Tegenwoordig is het hier veilig, maar de nieuwste bedreiging komt van Canadese en Zuid-Afrikaanse multinationals, die hier grootschalige goudmijnen willen openen.

De associatie APECAFEQ heeft 492 leden, die in totaal op 870 hectare koffie verbouwen. Alleen door zich te verenigen luisteren mensen naar hen. Ze willen vooruit met de koffie. Dat betekent dat ze kwaliteitsverbetering willen. Inmiddels produceren 27 van de leden gecertificeerde, organische koffie. En ze werken met speciale lots, zodat altijd te herleiden is waar de koffie vandaan komt. Dat leidt tot succes: de koffie van de associatie wordt inmiddels in de Verenigde Staten en Japan verkocht en nu dus Nederland.

La Balastrera

Dit is een microlot van Asociación de cafeteros APECAFEQ uit het departement Riseralda in Colombia. Dit lot is super fruitig en heeft een stevige body en een complexe smaak. Geschikt voor o.a. Chemex, French Press en drip. 

De associatie APECAFEQ heeft 492 leden, die in totaal op 870 hectare koffie verbouwen. Alleen door zich te verenigen luisteren mensen naar hen. Ze willen vooruit met de koffie. Dat betekent dat ze kwaliteitsverbetering willen. Inmiddels produceren 27 van de leden gecertificeerde, organische koffie. En ze werken met speciale lots, zodat altijd te herleiden is waar de koffie vandaan komt. Dat leidt tot succes: de koffie van de associatie wordt inmiddels in de Verenigde Staten en Japan verkocht en nu dus Nederland. 

Tot een jaar of 10 geleden heerste de guerrilla in deze regio. De eigenaren van veel finca`s konden hun bedrijf jarenlang niet bewonen. Tegenwoordig is het hier veilig, maar de nieuwste bedreiging komt van Canadese en Zuid-Afrikaanse multinationals, die hier grootschalige goudmijnen willen openen. Veel mensen in de regio zijn daar op tegen, omdat de mijnen het milieu verwoesten, tot sociale onrust leiden en de koffieplantages bedreigen.

Las Nubes

Steenvruchten als perzik en mango, dat zijn aroma`s die je in deze koffie herkent. Zelfs een beetje passievrucht. Deze koffie, 100 % Caturra, is mild zoet en vol van smaak. Deze semi-washed Colombiaanse koffie is geschikt voor filter en volautomaat.

Deze single origen komt uit het plaatsje Montebello. Een klein dorpje in een kleine gemeenschap aan de rand van een stijle berg 50 km ten zuiden van Medellin. Na de oogst wordt de koffie op de finca gepulped en gewassen. De kleine boeren drogen de koffie veelal op het dak van hun huis. Een paar kleine finca`s zijn slechts per muilezel bereikbaar. Las Nubes is van een van deze kleine boeren.

Ter ondersteuning van deze getalenteerde kleine koffieboeren worden deze koffies aangekocht via een centrale verwerker. De beste lots worden geselecteerd. Op deze koffies wordt een extra bonus betaald welke ten goede komt al de alle leden van het Montebello Social Project en ondersteund de studie van de kinderen van deze vaak arme koffieboeren of het moderniseren van de locale finca`s.

Cutuai Vermelho

Dit is een terrace koffie uit Brazilië van de Farm/Fazenda Agua Limpa op een hoogte van 1250 m. Op het perceel Torre Taquara Preta groeit deze Gele Catuaí. Koffieboer José Dutra Sobrino nam in de jaren 50 jaar de kleine Farm Fazendas Dutra over. De Dutra`s produceren sinds de jaren tachtig o.a. `pulped natural’ koffies met een hoge natuurlijke zoetheid. Zo ook deze Catuai Vermelho. Je herkent een zeer gebalanceerd smaakprofiel met fijne tonen van fruit.

In 1999 namen de broers Ednilson en Walter het stokje van vader José over en namen zo de verantwoordelijkheid van het familie-erfgoed op zich. Inmiddels is de Farm gegroeid tot een grootte van 1000 ha. waarvan 650 ha. ingericht is voor de teelt van koffieplanten.

Sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid staan bij de Dutra`s hoog in het vaandel. Respect en waardigheid t.o.v. de medewerkers en milieu dragen bij aan een verantwoorde manier ondernemen. Met passie en zorg produceren ze op een hoogte van zo een reeks bijzondere arabica en canephora koffies van een uitstekende kwaliteit.

Bourbon Amarelo

Dit is een terrace koffie uit Brazilië van de Farm/Fazenda Pedra Bonita op een hoogte van 1100 m. Op het perceel Canarinho groeit de gele arabica bourbon amarello. Het is een pulped natural. Na de oogst wordt het vruchtvlees van de koffiebes verwijderd. Aan de koffieboon blijven nog restjes vruchtvlees zitten. Door de koffiebonen te drogen met nog een aandeel vruchtvlees van de koffiekers aan de boon, krijgt de koffie zijn extra zoetheid. Deze koffie combineert het zoete van de bereiding met de citrus tonen die de koffieplant produceert door de bodem.

Koffieboer José Dutra Sobrino nam in de jaren 50 jaar de kleine Farm Fazendas Dutra over. De Dutra`s produceren sinds de jaren tachtig o.a. `pulped natural’ koffies met een hoge natuurlijke zoetheid. Zo ook deze Catuai Vermelho. Je herkent een zeer gebalanceerd smaakprofiel met fijne tonen van (citrus)fruit.

In 1999 namen de broers Ednilson en Walter het stokje van vader José over en namen zo de verantwoordelijkheid van het familie-erfgoed op zich. Inmiddels is de Farm gegroeid tot een grootte van 1000 ha. waarvan 650 ha. ingericht is voor de teelt van koffieplanten.

Sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid staan bij de Dutra`s hoog in het vaandel. Respect en waardigheid t.o.v. de medewerkers en milieu dragen bij aan een verantwoorde manier ondernemen. Met passie en zorg produceren ze op een hoogte van zo een reeks bijzondere arabica en canephora koffies van een uitstekende kwaliteit.

Maragogype

Deze arabica variëteit is een terrace koffie uit Mexico. In het milde tot koele klimaat van de Sierra Madre op een hoogte van 950 meter teelt Thomas Edelmann deze 100 % biologische fully washed koffie. De koffie is afkomstig van de finca Chiripa van het terrace (veld) Iglesia. Een bijzonder kenmerk van deze koffie is de grootte van de boon. De koffie heeft een subtiele en aangename smaak. De maragogype is een exotische koffie gewaardeerd om zowel zijn textuur en visuele eigenschappen als om zijn essence en frisse zuurheid.

De koffies van deze koffieboer hebben een mooi pallet aan aroma`s. Bij een lichte branding komen de tonen van lime naar voren en de aroma`s van koffiebloesem. Krijgt de koffie wat meer rust dan openbaart zich de geur van karamel. Bij een medium branding ruik je naast de lime, het aroma van citroengras en sinaasappelbloesem die later zelfs overgaan naar de geur van verse kruiden. Als espresso creëer je een drank met een aroma van honing en citroen. Als deze gebrande koffie genoeg rust krijgt komen de nuances van karamel, gedroogd fruit en het frisse zuurtje van citroen naar boven.

In 1888 werd de Duitser Athur Edelmann door de Mexikaanse overheid gevraagd om in het gebied Soconusco arbeidsplaatsen te creëren. Arthur richtte toen Finca Hamburgo op. Na zijn dood in 1933 nam zoon Harald de koffieboerderij over. Hij breidde de finca uit en bouwde in 1939 de eerste kabelbaan in Chiapas. In 1976 leidde zoon Eberhard het bedrijf verder. Door de koffiecrisis had hij een zware tijd. Vandaag de dag draagt Thomas Edelmann de verantwoordelijkheid met zijn gezin de finca te runnen. Een finca waar al generaties lang met hart en ziel door familie Edelmann wordt gewerkt en waar ze uitstekende koffie produceren. Een finca van 290 ha. groot waar 500 mensen met genoegen werken.

Pacamara

Deze arabica variëteit is een terrace koffie uit Mexico. In het milde tot koele klimaat van de Sierra Madre op een hoogte van 950 meter teelt Thomas Edelmann deze 100 % biologische fully washed koffie. De koffie is afkomstig van de finca Chiripa van het terrace (veld) Iglesia en groeit naast de maragogype.

De koffies van deze koffieboer hebben een mooi pallet aan aroma`s. Bij een lichte branding komen de tonen van lime naar voren en de aroma`s van koffiebloesem. Krijgt de koffie wat meer rust dan openbaart zich de geur van karamel. Bij een medium branding ruik je naast de lime, het aroma van citroengras en sinaasappelbloesem die later zelfs overgaan naar de geur van verse kruiden. Als espresso creëer je een drank met een aroma van honing en citroen. Als deze gebrande koffie genoeg rust krijgt komen de nuances van karamel, gedroogd fruit en het frisse zuurtje van citroen naar boven. De pacamara geeft in zijn palet zelfs de geur van blauwe bessen vrij.

In 1958 startte de ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee) met het werken aan de genetische ontwikkeling van een hybride gewas door het kruisen van diverse variëteiten van bonen en hun voorvaders. De pacamara werd als ras geregistreerd en na vele evaluaties en uitgebreid testen in de jaren tachtig gelanceerd. Het is een stevig en robuust ras met een dicht en compact karakter dat resistent is tegen wind en verdraagzaam tegen droogte. Zijn grote rode bessen omsluiten grote zaden (bonen) die zorgen voor een koffie met een exceptionele smaak. In de wereld van specialty coffee wordt deze koffie breed gewaardeerd.

In 1888 werd de Duitser Athur Edelmann door de Mexikaanse overheid gevraagd om in het gebied Soconusco arbeidsplaatsen te creëren. Arthur richtte toen Finca Hamburgo op. Na zijn dood in 1933 nam zoon Harald de koffieboerderij over. Hij breidde de finca uit en bouwde in 1939 de eerste kabelbaan in Chiapas. In 1976 leidde zoon Eberhard het bedrijf verder. Door de koffiecrisis had hij een zware tijd. Vandaag de dag draagt Thomas Edelmann de verantwoordelijkheid met zijn gezin de finca te runnen. Een finca waar al generaties lang met hart en ziel door familie Edelmann wordt gewerkt en waar ze uitstekende koffie produceren. Een finca van 290 ha. groot waar 500 mensen met genoegen werken.

Bourbon / Tekisic

El Salvador is het land waar deze koffie vandaan komt. Deze terrace koffie groeit op het terrace Reten op perceel La Quintanilla van finca La Buena Esperanza. Andres verbouwt de koffie op een hoogte van1350 meter. Het is een fully washed koffie met een zeer milde smaak. De selectie van deze koffie gaat zover dat deze geoogst, verzameld en gesorteerd wordt per plukronde. Onze variëteit Bourbon / Tekisic is van de tweede plukronde tijdens de oogst. De koffie is daardoor net iets langer gerijpt. Frisse tonen van citrusfruit kenmerken deze koffie uit Midden America.

In 1924 kocht Amalia de Quintanilla 56 ha. land in het Cacahuatique gebergte in El Salvador. De plantage heeft een zeldzaam vookomende leemgrond met een verhoogd ijzergehalte. De plantage ligt in de luwte van een grote diversiteit schaduwbomen. Deze specifieke bodemgesteldheid verleend de koffies van la Buana Esperanze zijn eigen speciale karakter. Andres Quintanilla als telg van de vierde generatie deze middelgrote finca welke inmiddels is gegroeid naar een grootte van 96,5 ha. Circa 98 medewerkers zijn er dagelijks werkzaam om in eigen beheer de koffies van zaailing tot volwassen struik te begeleiden zodat er kwalitatief hoogwaardige ruwe koffies geleverd kunnen worden die wij vervolgens vers branden.

STN SLN / Cauvery

Badra Estates uit India produceert deze arabica variëteit. Het is een pulped natural. Na de oogst wordt het vruchtvlees van de koffiebes verwijderd (pulpen). Aan de koffieboon blijven nog restjes vruchtvlees zitten. Door de koffiebonen te drogen met nog een aandeel vruchtvlees van de koffiekers aan de boon, krijgt de koffie zijn extra zoetheid. Deze terrace koffie groeit op het landgoed Bettadakhan op grondstuk Jagalikal op 1370 meter hoogte. De koffie groeit op hellingen die hun schaduw krijgen van eikenbomen, red cedar, acacia, teak en kokospalmen. Op het grondstuk verbouwd familie Mammen tevens peper en kardamom. Dus ben niet verrast als de koffie iets pittiger is.

Badra Estates is opgericht in 1936 door de familie Mammen en sindsdien nog steeds een familiebedrijf. Al decennia lang groeien de beste Indiase koffies in de schaduw van een grote diversiteit aan hoge bomen. De familie werkt volgens een jarenlang erfgoed van zorg en traditionele werkmethodes met respect voor de natuur en de mens gecombineerd met de kracht van nieuwe technologiën. De nauwkeurige en subtiele harmonie tussen tradities en moderne technologie, tussen natuur en know how maken elke kop koffie van Badra Estates zo speciaal. 

De boerderijen van Badra zijn opgericht op de plek waar in 1670 vanuit Yemen de eerste koffieplanten werden geïmporteerd en werden geplant op de Bababudan Giri heuvels in de regio Chickmagalur. Ruim 425 medewerkers werken op de 600 ha grote boerderij met zijn voedingsrijke bodem en tropische klimaat. Familie Mammen verplicht zich aan hun omgeving om goed te zorgen voor mens en natuur. Deels zijn de medewerkers gehuisvest op het landgoed waar familie Mammen tevens zorgt voor werkzekerheid, toegang de medische zorg, scholing, kinderopvang, sociale zekerheden en pensioen.

SLN 274 / Old Paradenia

Dit is een koffie van de canephora familie ook wel bekend als robusta koffie. Een canephora heeft een hoger cafeïnegehalte en geeft een vollere crema. Deze koffie van Badra Estates uit India hebben we in twee bereidingen: een droge bereiding en een natte bereiding.

Natural. Bij de droge bereiding wordt na de oogst de koffiekers in zijn geheel te drogen gelegd. De koffieboon droogt op natuurlijke wijze in het vruchtvlees van de koffiekers. Door het osmose proces tijdens het drogen ontstaat een bijzondere natuurlijke zoetheid. Een natural heeft een fruitig karakter. Deze SLN 274 groeit op landgoed Balehonnur op een hoogte van 915 meter. De koffie groeit onder de invloed van schaduw bomen als cocospalmen, peperstruiken en areca noten.

Pulped Natural. Dit is een natte bereiding. Na de oogst worden de koffiekersen gewassen gesorteerd, en gepulped. Het vruchtvlees wordt eraf geperst en grotendeels verwijderd. Echter kleine restjes zoet vruchtvlees zitten dan nog steeds aan de koffie boon. De koffiebonen worden vervolgens gedroogd. Door dit proces krijgt de koffie een nog hogere natuurlijke zoetheid dan bij droge bereiding. Ook deze canephora groeit op het landgoed Balehonnur op een hoogte van 915 meter maar dan op het perceeltje Primrose.

Badra Estates is opgericht in 1936 door de familie Mammen en sindsdien nog steeds een familiebedrijf. Al decennia lang groeien de beste Indiase koffies in de schaduw van een grote diversiteit aan hoge bomen. De familie werkt volgens een jarenlang erfgoed van zorg en traditionele werkmethodes met respect voor de natuur en de mens gecombineerd met de kracht van nieuwe technologiën. De nauwkeurige en subtiele harmonie tussen tradities en moderne technologie, tussen natuur en know how maken elke kop koffie van Badra Estates zo speciaal. 

De boerderijen van Badra zijn opgericht op de plek waar in 1670 vanuit Yemen de eerste koffieplanten werden geïmporteerd en werden geplant op de Bababudan Giri heuvels in de regio Chickmagalur. Ruim 425 medewerkers werken op de 600 ha grote boerderij met zijn voedingsrijke bodem en tropische klimaat. Familie Mammen verplicht zich aan hun omgeving om goed te zorgen voor mens en natuur. Deels zijn de medewerkers gehuisvest op het landgoed waar familie Mammen tevens zorgt voor werkzekerheid, toegang de medische zorg, scholing, kinderopvang, sociale zekerheden en pensioen.

Liberica

Naast arabica en canephora (robusta) zijn er nog andere familie soorten onder de koffies. Liberica is er een van. Niet de meest commerciële koffie, maar bijzonder is deze zeker. De koffie wordt geproduceerd in India door Palthope Estate. Een kleine koffie firma met 10 hectare koffie en 53 medewerkers. Opgericht in 1935 ligt deze farm in Coorg, Karnataka omgeven door wildreservaat Nagarhole. De Liberica heeft een karakter van zoet fruit met een nootachtig aroma. De koffie wordt verbouwt op het perceel Ponya op een hoogte van 900 meter.
Share by: